Fizikalna terapija kičme, lečenje diskus hernije, bol u leđima. Beograd Srbija.

Zubna tehnika Srbija
Zubna tehnika Srbija
Milentija Popovića 9, Beograd
Zubna tehnika Srbija Milentija Popovića 9, Beograd
Fizikalna terapija Beograd | Lečenje diskus hernije

Fizikalna terapija kičme

Šta je diskus hernija?

Diskus hernija je oboljenje kičmenog stuba koje nastaje usled izmenjenog stanja diskusa - malog međupršljenskog "jastučića". Do izmenjenog stanja i funkcije diskusa dolazi zbog degenerativnih promena, a neretko diskus hernija nastaje i kao posledica povrede.

Koji uzroci dovode do diskus hernije?

U uzroke koji dovode do diskus hernije ubraja se i dugotrajno sedenje, nedovoljna fizička aktivnost, preforsirana rekreacija, nepravilno dizanje tereta, kao i genetika.

Kako se leči diskus hernija?

Najbezbedniji i najefikasniji metod lečenja diskus hernije je fizikalna terapija sa spinalnom dekompresijom. Nakon terapije dolazi do mikronskog pomeranja pršljena i disk se vraća na svoje mesto. To oslobađa pritisnut nerv i otklanja bol.

Diskus hernija

Gotovo da ne postoji neko ko bar jednom u životu nije osetio bol u leđima. Uzroci bola u leđima mogu biti višestruki, ali statistika nam govori da se najčešće javlja problem sa „iskakanjem“ međupršljenskog diska.

Diskus hernija, kako se stručno ovaj medicinski problem naziva, je veoma često i uporno oboljenje. Bol izazvan diskus hernijom se ne razlikuje od „uobičajenog“ bola u leđima, pa je neophodno da nam se što pre obratite kako biste dobili pravu dijagnozu. Ignorisanje svake vrste bola a posebno u leđima može kasnije znatno produžiti period lečenja ili oporavka.

Kada se jedan diskus ili više njih izmesti iz svog međupršljenskog prostora, oni pritiskaju okolne nerve i dolazi do pojave simptoma znanog kao “bol u leđima”. Oni koji pate od ovog oboljenja najčešće se žale i na pojavu jakog bola najčešće u nozi, “niz nogu” ili ruci.

Kod većine obolelih se izmeštanje diskusa uglavnom javlja u donjem, lumbalnom delu leđa. Ovo naravno ne znači da su od diskus hernije zaštićeni vratni ili grudni deo kičme. Nije isključeno ni da kod jednog pacijenta diskus hernija bude lokalizovana na sva tri dela kičmenog stuba, što je retko stanje.

Diskus hernija većinom pogađa ljude u najproduktivnijem životnom dobu, između 35. i 45. godine, podjednako i muškarce i žene. Tada se najčešće javljaju prvi “rani” simptomi.

U početnom stadijumu diskus hernije obično se javlja bol u zahvaćenom segmentu kičme koji većina pacijenata ignoriše. Uz pomoć analgetika bol se otklanja ili ublažava, ali to nije znak da je problem rešen. Većina trpi ovo neprijatno stanje do trenutka dok ne oteža kretanje. Zato je pravovremena dijagnostika diskus hernije vrlo važna. Ona se sprovodi pomoću magnetne rezonance kojom se snima ugroženi deo kičmenog stuba. Magnetna rezonanca je jedina potrebna dijagnostička metoda, jer daje jasnu sliku u kom stepenu je došlo do promena i oštećenja na jednom ili više diskova.

Simptomi

Najčešći simptom diskus hernije je bol u leđima koji može da ide duž noge. Većina pacijenata bol usled diskus hernije opisuje kao "šetajući", koji od leđa ide do kolena, a može da se spusti i do stopala. Prilikom dugog sedenja, stajanja ili hodanja bol se obično pojačava. Nije retko da pacijenti okarakterišu bol kao probadajući, naročito posle rotacije kičme ili posle kijanja ili kašljanja.

Lečenje diskus hernije

Primenom određenih metoda iz fizikalne medicine diskus hernija se efikasno sanira. Fizikalna terapija utiče na uspešno relaksiranje mišića oko kičmenog stuba koji su često zgrčeni i skraćeni usled diskus hernije. Relaksacijom mišića ublažavaju se bol i hronična napetost.

Svaki pacijent koji poseti našu ordinaciju može da očekuje da će prilikom pregleda biti utvrđen tačan uzrok njegovog bola. Pravovremeni pregled i adekvatna primena odgovarajuće fizikalne terapije su ključ uspeha u lečenju diskus hernije.

Kada se otkloni bol i sanira upala, sa pacijentom započinjemo kineziterapiju, odnosno propisujemo mu određene vežbe. Vežbe je potrebno da se rade tri do četiri puta nedeljno, ali uz stručni nadzor fizioterapeuta.

Preglede pacijenata koji imaju problem sa diskus hernijom u našoj ordinaciji obavlja dr Radoje Čobeljić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, koji ima tri decenije radnog iskustva u Klinici za rehabilitaciju.

Besplatne Viber konsultacije sa lekarom specijalistom

Za besplatne konsultacije sa lekarom specijalistom molimo vas da nas pozovete ili da pošaljete poruku preko Vibera na sledeći broj: 064 258 89 85.

Ukoliko imate drugi problem, zanima vas da saznate više o nama i uslugama koje nudimo, posetite naš sajt fizikalna terapija Beograd i detaljno se informišite o cenama naših usluga.